top of page
Spelende honden

Vaccinaties

HOND

0111 46 3000

Puppy

Een pup moet minimaal 2 keer gevaccineerd worden. Dit is op 9 en 12 weken leeftijd. Vaak worden puppy's ook nog een keer op 6 weken geënt bij de fokker. 

Volwassen hond

Elk jaar is een vaccinatie met Leptospirose (o.a. ziekte van Weil) noodzakelijk. 

Voor de andere jaarlijkse vaccinaties, Parvo, Hondenziekte en Leverziekte, kunt u kiezen die elke 3 jaar te geven, of via titeren te laten bepalen of de bescherming daarvoor nog voldoende is.

Leptospirose

Ziekte van Weil

Leptospiren zijn bacterien die verschillende ziektes geven. De bekendste is de Ziekte van Weil. Deze laatste wordt doorgegeven door ratten, of gaat van hond op hond, maar andere leptospiren wordt door gegeven door muizen en molletjes. Helaas geeft een vaccinatie maar net 12 maanden bescherming. Uw hond moet dus elk jaar hiervoor geent worden.

Parvo

Parvo wordt veroorzaakt door het Parvo virus. Het is van de ziektes waarvoor we enten degene die we nog het vaakst zien. Parvo is met name gevaarlijk voor puppy's. Maar als je je volwassen hond niet meer ent tegen Parvo blijken ook oudere honden gevoelig voor Parvo. 

Parvo geeft  veel en vaak bloederig braken en diarree. Honden drogen hierbij zo snel uit dat ze aan het infuus moeten. 

Helaas kan het Parvovirus ook de hartspier aanpakken. Veel honden die parvo krijgen overlijden hier aan.

Hondenziekte

Hondenziekte is een ziekte veroorzaakt door een virus die in alle weefsels problemen kan geven. Hierdoor kunnen de symptomen van hondenziekte verschillen van geval tot geval. Sommige hebben luchtwegklachten, of braken en diarree, andere hebben huidklachten, en regelmatig hebben ze ook neurologische klachten. Honden met ernstigere klachten overlijden, helaas. 

Kennelhoest

Kennelhoest is een naam die we geven aan een besmettelijke hoest. Deze kan veroorzaakt worden door verschillende virussen en bacterien. De twee bekendste, of meest voorkomende, zijn Parainfluenza en Bordetella. Kennelhoest is niet dodelijk.

Tegen kennelhoest veroorzaakt door  deze laatste twee veroorzakers kunnen we enten. Deze enting kan in de neus / mondslijmvlies gegeven worden en geeft dan in 2 dagen al bescherming, of hij kan onder de huid gegeven worden, dan beschermd ie pas na 3 weken en moet hij bovendien een keer geboosterd worden.

Leverziekte

Leverziekte is een ziekte veroorzaakt door een virus die de lever met name aanpakt. Honden krijgen hoge koorts, zijn ziek, braken, en hebben diarree. Uiteindelijk krijgen ze ook geelzucht. De meeste honden overlijden aan leverziekte.

Kat van de slaap

Vaccinaties

K A T
kitten

Kittens enten we minimaal 2 keer en met zowel katten- als niesziekte. Meestal is dit op 9 en op 12 weken leeftijd.

volwassen kat

Een volwassen kat wordt elk jaar gevaccineerd. Het niesziekte vaccin geeft maar een jaar bescherming tegen niesziekte. Het kattenziekte vaccin geeft 3 jaar bescherming. Het ene jaar zal uw kat dus een grote vaccinatie cocktail krijgen, het andere jaar een kleine.

Kattenziekte

Kattenziekte wordt veroorzaakt door het panleukemievirus. Het veroorzaakt meestal de ernstige vorm van kattenziekte welke braken en diarree geeft. Waarbij de kat snel verslechterd en sterft. Soms geeft het ook de langzamere vorm, waarbij de kat in 3 weken tijd steeds zieker wordt, niet wilt eten en diarree heeft. Ook dan sterft de kat meestal. 

Het is het meest dodelijke virus wat we bij de kat kennen.

Niesziekte

Niesziekte wordt bij de kat door 2 verschillende virussen veroorzaakt, het Calicivirus en het Herpesvirus.

Met name het Calicivirus kent veel verschillende varianten. Een aantal daarvan zijn zeer dodelijk. Ook het herpesvirus verloopt vaak dodelijk. Daarom raden we aan katten elk jaar te vaccineren tegen deze dodelijk vormen van niesziekte .

Top
bottom of page